Af Malene Wichmann

Annissa Gybel er årets modtager af Sigurd og DR SymfoniOrkestrets Musikskolepris.
Hun er otte år gammel, og allerede på vej ud i verden med violinen. 

Det er ikke verdens nemmeste stykke Annissa er i gang med. Sådan lyder violinlæreren Elisabeth Zeuthen Schneiders smilende konklusion halvvejs inde i timen.

Men 8-årige Annissa fortsætter ufortrødent med Sarasates ”Introduction et Tarantelle”.
”Introduction et Tarantelle” er ét af den slags blærede virtuose violinstykker, som kan findes i talrige udgaver på YouTube med stjerner som Itzhak Perlman, Sarah Chang og Joshua Bell. Og nu også her i et sommervarmt undervisningslokale i København.
Annissas klang breder sig i rummet, imens hendes venstre hånd hjemmevant lader melodien klatre op af den dybe g-streng. Hun har styr på de høje positioner, dobbeltgrebsakkorderne og de luftige flageolettoner, og udsmykker melodien som det passer hende.
”Er det dér noget du selv har fundet på?” spørger Elisabeth Zeuthen Schneider, da Annissa lader en finger glide op til tonen.
Annissa nikker, og læreren fortæller, at den indsmigrende lille udsmykning kaldes en ”glissade” på musiksprog.

På vej til USA
Inden timen er slut, har Annissa også været igennem 3. sats af Bachs violinkoncert i a-mol, for den skal hun spille når hun får overrakt DAMUSA og Sigurd og DR SymfoniOrkestrets Musikskolepris d. 13. juni.
Hele hendes klasse fra Rygaards International School kommer, og kort efter koncerten rejser hun til USA på tre ugers violinkursus, hvor der både står enetimer, piano coaching, kammermusik og orkester på programmet.
Rejsen er faktisk blevet udskudt, fortæller hun.

”Min far siger, at det var min skyld, at vores plan gik i vasken, fordi jeg vandt konkurrencen,” griner Annissa, og skæver til sin far, Thomas, der sender et stolt smil retur.
Den unge prismodtager har en dansk far, og en mor der er af filippinsk familie, men er født i USA. Så Annissa er en tredjedel af hver, som hun selv udlægger det.
Hun går på international skole, taler både dansk og amerikansk, og glæder sig både til den forestående musik-camp i Texas, og til den efterfølgende ferie på hendes gudfars gård, hvor hun plejer at hjælpe til med dyrene.

Sommeren er på vej, og det er en årstid Annissa elsker. ”Om sommeren plejer jeg at spille violin om morgenen, og efter frokost tager jeg på stranden. Det er de bedste dage,” siger hun.

Startede på en papviolin
Annissa Gybel har spillet violin siden hun var fire år. Hun begyndte hos en lærer i USA, og fortsatte, da familien flyttede til Danmark, hos Tove Detreköy på Det Danske Suzuki Institut.
Hun spiller stadig hos Tove Detreköy, og har i dag også timer hos Alexander Zapolski og Elisabeth Zeuthen Schneider.
Hun er med i strygeorkestret Zapolski Strygerne, hun spiller med sin faste akkompagnatør Irene Hasager, og gennem de tre seneste år har hun desuden været på to årlige kurser i USA.
På ugeplan løber det op i mange timer med violinen under hagen, men Annissa kunne slet ikke forestille sig andet.

Det var Annissas mor, der vækkede den unge prismodtageres violin-lyst. Familien er ingen musikerfamilie, men Annissas mor spiller violin, og det ville datteren også.
”Jeg var to år, da jeg selv sagde, at jeg ville spille. Jeg var for lille til at starte, så mine forældre lavede en violin til mig af en papkasse og en lineal. Da jeg var fire fik jeg min første rigtige lille violin,” fortæller hun.I dag drømmer hun om at blive professionel musiker, og hun er sikker på, at hun vil spille resten af sit liv.

”Det bedste ved at spille violin er, at man kan vise hvad man tænker og føler i musikken. Hvis man for eksempel arbejder med glas, så skal man være forsigtig, men når man spiller violin kan man være helt fri,” forklarer Annissa – og tilføjer, at det dog også er en god idé at spille hvad der står i noderne, hvis ikke man vil have bøvl med sin lærer.

Kæmper med gigt
Selvom det kan se ud som om, at alting går som en leg for Annissa, har hun også sit at slås med. Hun har børneleddegigt i det ene knæ og begge fødder, og før jul var det så slemt, at hun hverken kunne stå op og spille violin, eller dyrke sin anden store interesse: At danse ballet.
Annissa har imidlertid ikke ladet sig slå ud af sygdommen, og i efteråret 2013 medvirkede hun i en video for Gigtforeningen, hvor hun spiller Bach, og fortæller om hvordan det er at skulle leve med smerter der både kan føles som at blive slået med en hammer og stukket af en gigantisk bi.

De seneste måneder har en ændring i Annissas medicin heldigvis haft så god effekt, at hun nu har det rigtig godt. Så nu spiller hun både violin og danser ballet igen.

Glæder sig til at være solist
Lige nu glæder Annissa sig især til at være solist med DR SymfoniOrkestret – selvom hun også godt ved, at det bliver en udfordring.
”Når jeg spiller solo kan jeg gøre lige hvad jeg vil. Når jeg spiller med Irene, kan vi også redde hinanden hurtigt, og vi ved hvad vi vil hver især, fordi vi kender hinanden godt. Irene har også en skildpadde der hedder Largo, som hun sætter på klaveret, så den kan huske mig på ikke at spille for hurtigt. Det er nok mere svært med et stort orkester, som jeg ikke kender,” siger Annissa.
Men der er ingen tvivl om, at hun glæder sig.
”It is a big opportunity,” slår hun fast, efter en lille tænkepause.
”Da mine venner hørte jeg havde fået prisen, talte de kun om pengene, men det er størst for mig at spille med orkestret. Det bliver rigtig sjovt.”

 

Annissa om de 25.000 kr. der følger med prisen:
”Min far siger, at jeg skal bruge en lille smule på noget rigtig fjollet, og spare resten op. Jeg har tænkt på, at jeg kunne købe et rigtig flot hårbånd, og sætte resten ind på en opsparing som skal bruges til violin og bue.” 
Annissas Top 3 over komponister
1) Johann Sebastian Bach. Fordi han har skrevet flere af hendes yndlingsstykker: Violinkoncerten i a-mol og Præludiet samt ”Gavotte en Rondeau” fra Partita nr. 3.
2) Wolfgang Amadeus Mozart. Fordi hans violinkoncert i G-dur er virkelig god.
3) Johannes Brahms. Fordi hun hører 3. sats af hans violinkoncert i bilen konstant.                                                                                                                                      
Annissas Top 5 over fritidsinteresser
– At spille violin.
– At danse ballet, svømme, gå til capoeira og læse bøger.
– At skrive historier og artikler i skolen, og tegne fantasivæsner.
– At lege med dyr og ride på heste.
– At lave mad.
Sigurd og DR Symfoniorkestrets Musikskolepris– gives til et musikskoletalent på max. 13 år, udvalgt efter audition af Sigurd Barrett og repræsentanter fra DAMUSA og DR SymfoniOrkestret.
– består af 25.000 kr., et diplom og muligheden for at være solist med DR SymfoniOrkestret.
– bliver i år overrakt fredag d. 13. juni.

Share Button