Under mottoet ’træning to gange om ugen og kamp i weekenden’, har de 50 børn i Sønderlandsskolens Harmoniorkester ved Holstebro Musikskole skabt imponerende resultater. Søndag blev orkestret belønnet for indsatsen med DAMUSAs pris som Årets Musikskoleorkester.

Af Christine Christiansen

Sveden springer næsten frem på panden, når man hører, hvordan Sønderlandsskolens Harmoniorkester ved Holstebro Musikskole har nået sine ambitioner:
”Orkestrets motto er ’træning to gange om ugen og kamp i weekenden’. Gennem fællesskab og engagement forenes de kollektive værdier med individuel udfoldelse,” lyder det ivrigt fra Martin Gade, der er leder af Holstebro Musikskole.
Søndag gav den sportslige indsats fornemt resultat: Harmoniorkestret modtog her DAMUSAs pris som Årets Musikskoleorkester. Ensemblet tæller 50 elever fra 2.-9. klasse med den engagerede dirigent, Bent Hjort, i spidsen. Det har opbygget et stærkt musikalsk miljø på børnenes hjemmebane, Sønderlandsskolen. Derudover har orkestret inspireret til, at mange andre musik og -folkeskolesamarbejder er kommet op at køre – heriblandt de Yamaha-blæserklasser, som en række midt- og vestjyske byer har dannet.

På forkant med skolereformen
Sønderlandsskolens Harmoniorkester debuterede i 2005. Fra dag ét har orkester-undervisningen været integreret i skoletiden. Det bringer Sønderlandsskolen på forkant ift. de muligheder, der ligger i den nye folkeskolereform. Skolens harmoniorkester har i årenes løb lagt et stabilt og succesfuldt fundament til landets første profilskole med musik uden for København, forklarer musikskolelederen.
”Vi er stolte af at præsentere et flagskib, der optimistisk bander vejen for skolereformen, og prisen betyder selvfølgelig alt – både for orkestret og for Holstebro Musikskole.”

Orkestrets fremsynede måde at bygge bro mellem folkeskolen og musikskolen på var da også en af de mange kvaliteter, DAMUSAs formand Per Krogh Hansen fremhævede i sin hyldesttale på Musikskoledagen i Tivoli, hvor ensemblet fik overrakt den fornemme pris på 10.000 kr.
”Sønderlandsskolens Harmoniorkester er et unikt musikalsk projekt, som forener det bedste fra to forskellige uddannelsesinstitutioner – folkeskolen og musikskolen. Orkestret gør en forskel i det danske musikskolelandskab og har vist veje i udvikling af nye formater, der kan sikre, at de danske musikskoler stadig spiller en vigtig samfundsmæssig rolle i de miljøer, hvor børnene er – nemlig i folkeskolen. Det er et fyrtårn, der lyser op som positivt eksempel midt i en brydningstid,” roste formanden.

Koncerter er en gulerod
Ifølge Holstebro Musikskoles leder er synlighed i sammenspilssituationerne den gulerod, der driver eleverne frem: Harmoniorkestret spiller ca. 20 koncerter om året og er herved et af landets mest aktive musikskoleensembler. Børnene prøver kræfter med udfordrende arrangementer og differentierede stemmer, som er skrevet direkte til orkestret.

Det kræver, at de får individuel instruktion – og det tager ledelsen højde for:
”Sideløbende med orkesterundervisningen får eleverne soloundervisning på deres instrumenter. Det giver dem gode individuelle færdigheder og en praktisk musikalsk grunduddannelse. Eleverne lærer med udgangspunkt i deres egen musikalske udviklingstrin at indgå i et større fællesskab – både som solister og holdspillere. Sønderlandsskolens lærere giver udtryk for, at orkestrets disciplinering styrker elevernes kompetencer inden for almene boglige fag styrkes betydeligt. Sammenpillet og koncerterne er simpelthen med til at udvikle elevernes  sociale kompetencer på tværs af alderstrin, køn og kulturelle forskelle,” fortæller musikskolelederen stolt.

Blæsere beriger fødekæden
Inden for musikskolens blæserområde er ensemblet blevet en vigtig del af fødekæden.
”Sønderlandsskolens Harmoniorkester har opbygget en niveauopdelt skoling med introduktions-, aspirant- og fortsætterorkester, der leder direkte ind i Holstebro Concertband og OrkesterEfterskolen. Flere af medlemmerne er i dag elever på musikskolens talentlinje og MGK,” tilføjer Martin Gade.
I 2015 rejser orkestret til USA, og forud for turnéen samler musikerne aktivt penge ind. Bl.a. bliver det hyret af kommunen til at give koncerter ude på byens andre skoler.
”Resultatet viser, at holdundervisning er en effektiv metode til instrumental læring, når man opbygger et aktivt musikalsk miljø og en kultur, hvor børnene spiller dagligt, og modellen kan jo frit kopieres til alle skoler i alle kommuner,” opfordrer han varmt.

 

 

Fakta om Sønderlandsskolens Harmoniorkester ved Holstebro Musikskole

  • Sønderlandsskolens Harmoniorkester består af 50 børn på træ, messing og slagtøj. Et klassisk skoleorkester i moderne tilsnit med højt aktivitetsniveau og stærke ambitioner.
  • Prisen som Årets Musikskoleorkester er på 10.000 kr.
  • Se mere om orkestret på disse links:
    Præsentation af orkestret på youtube
    Følg orkestret på Facebook

 

 

Share Button